Edukacinė, pažintinė darbinė išvyka

Balandžio 23 dieną, kai visi Lietuvoje švarinosi savo teritorijose, Utenos krašto jaunieji šauliai iš Utenos, Leliūnų, Vyžuonų ir Užpalių išvyko padirbėti į Zarasų rajone pasodintą šaulių ąžuolyną. Čia Lietuvos tūkstantmečiui pasodintas 1000 ąžuolų parkas 2010 metais papildytas dar 600 medelių- ir skirtas Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms.

O kad kelionė neprailgtų- tai pakeliui dar ir Lietuvos istorijos pasimokėme ir prie lietuviškų tradicijų prisilietėme. Pakeliui sustojome Antazavėje. Iš čia vyko žygis pėsčiomis iki Antazavės Šilo mūšio bunkerių, kur apžiūrėję bunkerius išklausėme ir Šilo mūšio istorines detales. Saulėta diena, kvepianti pavasariu miško žemė, bundantys augalai- gamtos vitaminų šaltinis ir grynas oras daugeliui apsuko galvas. Bet tai netrukdė ir grįždami link autobuso visi linksmai traukė lietuviškas dainas. Iš Antazavės pasukome link Suvieko, kur Čičirio ežero įlankoje auga šaulių ąžuolynas. Čia pasitiko girininkas, kuris papasakojo reikalingus nuveikti darbus. Reikėjo ne tik šiukšles surinkti (džiaugėmės, kas jų radome tikrai labai nedaug), pataisyti ąžuoliukų apsaugas, pakalti kuoliukus, išgenėti pašalinius ūgliukus, bet ir atsodinti gyvūnų nugraužtus sodinukus.Padirbėta neblogai- atsodinta apie 150 ąžuoliukų, sutvarkyta teritorija... O po prasmingų darbų- laikas pietums. Po talkos visi su didžiuliu apetitu kirto kopūstienę, šaulišką košę ir atsigaivino arbata.

Kelionę tęsėme link Stelmužės, juk reikia nusilenkti ąžuolui seneliui. Labai vingiuotas kelias atvedė prie seniausio ąžuolo. Renovuota aplinka, paramstytas senelis- tikėkimės dar ilgai džiugins mūsų akis. Važiuoti į Zarasus ir neužsukti į vienintelį veikiantį vandens malūną- būtų tikrai gėda. Malūnininkas Stasys mielai papasakojo apie miltų ir kruopų gimimą, kartu iššifravome dainą apie du gaidelius, davė paragauti ruginių, kvietinių „razavų“ miltų ir pakrikštijo visus pyragui skirtais kvietiniais miltais. Paragavę naminės duonelės ir visokių vietoje gaminamų skanumynų, apsukę porą ratų aplink apžvalgos bokštą Zarasuose pajudėjome link namų. Grįžtant namo mus pasitiko lietus, bet kelionės jis nesugadino. Puiki nuotaika ir kelionė praturtinusi ne tik vaikus bet ir mokytojus.

Kelionė organizuota iš Utenos rajono savivaldybės Neformalaus vaikų švietimo projekto lėšų.

Vaizdinės informacija:

You are here Edukacinė, pažintinė darbinė išvyka